Digitale school
Gents Historisch Onderzoek
Gepubliceerd op 30/11/2015

Geschiedenis taakDocumentaire van leerlingen over civilarbeider Jan Bruneel doet traantjes wegpinken bij ca 80 historici en historisch geïnteresseerden op de Dag van het Gentse Historisch Onderzoek 2015

Vorig schooljaar maakten Thibaut Duthois, Noor Vercleyen en Camille Zeelmaekers (5MTWE) een prachtige jaartaak geschiedenis over het leven van Jan Bruneel, de overgrootvader van Thibaut. Ze verwerkten een dagboek en brieven uit een familiearchief tot een aangrijpende documentaire over de lotgevallen van Jan die tijdens WO1 werd weggevoerd en verplichte arbeid leverde voor de Duitsers.

Deze documentaire werd op zaterdag 28 november getoond aan een publiek van Gentse historici en oogstte ongelofelijk veel succes: de leerlingen kregen héél veel lof toegezwaaid! Menig historicus pinkte een traantje weg…

 

Dit bericht werd vorig schooljaar op de website geplaatst naar aanleiding van deze jaartaak Geschiedenis:

Omdat de Eerste Wereldoorlog precies 100 jaar geleden begon, gingen de leerlingen van 5MTWE/5MTWI voor het vak geschiedenis snuisteren in het leven van een frontsoldaat. Mensen die een oorlog meemaakten, vergeten dit nooit meer. De leerlingen gingen op zoek naar persoonlijke ervaringen van Gentse mannen die tussen 1914 en 1918 actief waren aan het front. Ze zochten naar dagboeken, brieven en materiële sporen…

Hoe beleefden zijn deze traumatiserende tijd?
Wat maakten ze mee?

Het onderzoek leverde bijzonder geslaagde en creatieve jaarwerken op… waaronder onderstaand filmpje