Oud Leerling
De speelplaats vernieuwd!
Gepubliceerd op 13/11/2012

De speelplaats vernieuwd!

De eerste speelplaats, einde van de negentiende eeuw, bestond uit aangestampte aarde. Enkel rond de gebouwen was er een paadje aangelegd in kasseistenen. Vermoedelijk in de jaren dertig van vorige eeuw werd de volledige speelplaats ‘gekasseid’ en pas in 1953, bij het optrekken van de verste vleugel van de klassenbouw (het nu genoemde C-blok) werd dat deel heraangelegd in rode dallen, de rest bleef in kasseisteen, tot in 1965 het gehele klassenblok werd afgebroken en vervangen door het gebouw dat we nu kennen. Op dat moment werden de kasseien vervangen door de gekende rode plavuizen.

Nu, bijna vijftig jaar later, was de speelplaats van het college dringend aan vernieuwing toe: bij regenweer was het quasi onmogelijk om met droge voeten van de ene kant van de speelplaats naar de andere te geraken. Losliggende tegels veroorzaakten opspuitende fonteinen als je erop trapte, de putten waren niet meer te tellen en het vroeg heel wat behendigheid om zonder kleerscheuren (letterlijk) de speelplaats over te steken. Een wonder dat er niet meer kapotte knieën, gescheurde broeken etc. geweest zijn de voorbije jaren. Het ging ook van kwaad naar erger, en oplapwerk alleen volstond niet meer. Een heraanleg in duurzame steen drong zich op. Maar … aan alles hangt een prijskaartje en dus werd er naar oplossingen gezocht om geld in het laatje te brengen. Door ons ‘sleutelhangerproject’ bijvoorbeeld konden we al een heel deel financieren, de rest kwam van subsidie.

In 2011 werd reeds een eerste deel heraangelegd: het deel dichtst bij de schoolpoort met het volleybalveld. Nu kwam het basketbalveld aan de beurt. Het karwei werd geklaard op acht dagen, dank zij het bekwame personeel van de firma ‘Sterck’. De week na de herfstvakantie was het behelpen geblazen: 1000 leerlingen moesten immers het overgrote deel van hun speelplaats afstaan: de circulatie naar de feestzaal, schoolrestaurant en toiletten verliep niet altijd van een leien dakje maar onze leerlingen bleven steeds gedisciplineerd de aangeduide ‘omleggingen’ volgen.

Naast de heraanleg in grijze en rode klinkers worden er ook binnenkort zes bomen aangeplant die het uitzicht van de speelplaats zullen bepalen en werden ook de basketbalpalen vernieuwd.

Op 12 november 2012, feestdag van de H. Livinus werd de vernieuwde speelplaats ‘geopend’. Terwijl directeur Johan Boesman de leerlingen feliciteerde met hun geduld en  discipline, smulden ze van een beker warme chocolademelk. Verdiend!

Klik hier voor de sfeerbeelden.